Moya powstała w 2015 roku z inicjatywy Hitomi Saito i z jej miłości do herbaty.
Moya to najwyższej jakości japońskie herbaty matcha i herbaty liściastych, propagowanie życia w duchu slow oraz popularyzowanie kultury picia herbaty.
Matcha oraz herbaty liściaste Moya uprawiane są w rejonie Uji w prefekturze Kioto oraz w prefekturze Kagoshima. Regiony te znane są od setek lat z upraw zielonej herbaty najwyższej jakości. Słyną z żyznej gleby i czystych wód. Herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Herbaty Moya są starannie uprawiane i zbierane na małych, rodzinnych, organicznych polach herbacianych. Następnie są lokalnie przetwarzane w Japonii, hermetycznie pakowane i wysyłane w warunkach chłodniczych, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Jakość herbat Moya potwierdzają rygorystyczne normy certyfikatu ekologicznego japońskiej jednostki certyfikującej JONA oraz europejski certyfikat ekologiczny, wydawany przez AgroBioTest. To oznacza, że herbaty Moya powstają na ziemiach wolnych od pestycydów, a cały cykl produkcyjno-logistyczny jest ściśle monitorowany.