Na nic przyda nam się znajomość zawartości cennych witamin w warzywach, jeżeli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, kupować i spożywać. Ekologiczna Apteczka Warzywna (tom 2) zawiera ponad 200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki i propozycji kuracji pomocnych w profilaktyce najróżniejszych dolegliwości.
"Badania naukowe dowiodły, że w przypadku przechowywanej w temperaturze pokojowej młodej kapusty z wyciętym głąbem, utrata zawartości witaminy C może wynosić nawet 50% w ciągu jednego dnia."
Czytając Ekologiczną Apteczkę Warzywną dowiesz się:
- ile, kiedy i jakie warzywa jeść
- na co zwracać uwagę przy zakupie warzyw
- jakie walory dietetyczne mają warzywa
- jak warzywa pomogą Ci zadbać o serce
- jakie warzywa wspomogą układ krwionośny
- dlaczego warto pić soki warzywne
- jak przygotować oryginalne i zdrowe potrawy z warzyw
- jak wykorzystać warzywa jako naturalne kosmetyki
Omówione warzywa: BRUKIEW - CHRZAN - CZOSNEK - DYNIA - PAPRYKA - PASTERNAK
Spis treści:
1. Rozdziały wstępne
- Kiedy warzywa są najzdrowsze?
- Soki warzywne: jak wybrać najlepsze? Propozycje kuracji
- Zdrowie z kiszonych warzyw
- Warzywne kuracje wzmacniające serce i krew
2. Ekologiczne warzywa - pokarmy, leki i kosmetyki
- Brukiew - Kiedyś codzienna, dzisiaj odświętna
- Chrzan - Uzdrawiający „korzeń wikingów”
- Czosnek - Naturalny „wzmacniacz” odporności
- Dynia - Leczący skarb jesieni
- Papryka - „Czerwone złoto”
- Pasternak - Doceniany na nowo lek dietetyczny
Zobacz też