- -15%
Yogi Tea Herbata Zielona Matcha z cytryną GREEN TEA MATCHA LEMON
YOGI TEA® Zielona Matcha z cytryną to połączenie ajurwedyjskiej tradycji z buddyjskim rzemiosłem wytwarzania zielonej herbaty. Delikatne zielone końcówki liści herbaty Tencha dojrzewają w cieniu w ostatnich tygodniach przed zbiorami, dzięki czemu nabierają delikatnego, świeżego i łagodnego smaku. Uszlachetnia się je wyszukaną herbatą Matcha, która tradycyjnie towarzyszyła buddyjskim mnichom w czasie ich długich medytacji. Owocowa trawa cytrynowa i rześka limonka dopełniają smak tej wyśmienitej mieszanki herbat i kreują niepowtarzalne doznania smakowe.
Subtelny przekaz tej herbaty to: „Orzeźwienie i harmonia w ciągu dnia”
Ekspresowa 30,6g: 17 torebek (1,8g)
Smaczna, wykwintna, orzeźwiająca.
Skład: zielona herbata*(Tencha*43%, Sencha*10%, Matcha*2%), limonka* (9%), lukrecja*, trawa cytrynowa*(9%), mięta pieprzowa*, czarny pieprz*, suszony sok z cytryny*(3%), guarana*, olejek cytrynowy*, werbena cytrynowa*, skórka cytrynowa*, imbir*.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
ZAPARZANIE:
Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5 minut.
Składniki
Zielona herbata
Sencha, używana przez nas zielona herbata jest również nazywana „królewską odmianą zielonej herbaty”. Jednoczy ona w sobie najlepsze właściwości zielonego krzewu herbacianego, zaś jej świeży, charakterystyczny smak uwypukla się w sposób szczególnie wyważony.
Matcha
Herbata Matcha zarezerwowana niegdyś tylko dla japońskich elit, do dzisiaj należy do najbardziej szlachetnych herbat. Drobno zmielony proszek herbaty Matcha powstaje w pracochłonnym procesie z liści zielonej herbaty Tencha, która dojrzewa w zacienieniu przed zbiorami. Ma jaskrawo zielony kolor i słodkawo-orzeźwiający smak.
Tencha
Tencha należy do najbardziej szlachetnych herbat japońskich. Intensywnie zielone liście herbaty Tencha stanowią jedynie 1 % tamtejszych zbiorów i są podstawowym składnikiem do produkcji ekskluzywnej herbaty Matcha. Nieporównywalną jakość herbaty Tencha osiąga się w wyniku pracochłonnego procesu przetwarzania poczynając od dojrzewania w cieniu, a kończąc na suszeniu liści w specjalnych piecach.
Limony
Limonka to mocno kwaskowa krewna cytryny. Została przywieziona do południowej Europy w średniowieczu z wypraw krzyżowych. Jej miąższ jest tak kwaśny, że tych zielonych owoców cytrusowych zazwyczaj nie spożywa się w czystej postaci, lecz jako orzeźwiający składnik napojów lub potraw.
Lukrecja
Lukrecja gładka, podstawowy surowiec lukrecji konfekcjonowanej, znana jest już od czasów starożytności. Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki.
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa zawiera oleje eteryczne i posiada intensywny, cytrynowo-świeży smak. Do dzisiaj nie wiadomo dokładnie, skąd pierwotnie pochodzi ta stosowana głównie w kuchni azjatyckiej roślina z rodziny wiechlinowatych.
Mięta pieprzowa
Odkryte dopiero w roku 1696 i powstałe przypuszczalnie przez przypadek skrzyżowanie mięty rzecznej i dzikiej zalicza się obecnie do najbardziej znanych roślin na świecie. Mięta pieprzowa ma przyjemny ostrawy smak i jest bardzo popularna na świecie dzięki swemu orzeźwiającemu aromatowi.
Czarny pieprz
Pieprz czarny, zwany „królem przypraw”, jest dzisiaj obok soli najważniejszą przyprawą na świecie. Pierwotnie pochodzi z indyjskiego Wybrzeża Malabarskiego i ma intensywny korzenny oraz lekko ostry lub ostry smak.
Guarana
Guarana jest rośliną występującą głównie w dorzeczu Amazonki, a tamtejsi Indianie przypisują jej moc zamieszkującej w niej boskiej istoty. Rośnie pnąc się jak liana do wysokości 12 metrów i należy do rodziny mydleńcowatych. Jej pomarańczowo-czerwone owoce mają lekko gorzkawy smak.
Werbena cytrynowa
Lippia trójlistna, jak również nazywana jest werbena cytrynowa, pojawiła się w Europie dopiero pod koniec XVIII w. Jej ojczyzna znajduje się pod słońcem Ameryki Południowej. Werbena cytrynowa należy do rodziny werbenowatych i zawiera delikatne oleje eteryczne.
Imbir
W wypiekach bożonarodzeniowych, w mieszance curry lub w lemoniadzie: Bulwiasty imbir należy do najpopularniejszych roślin przyprawowych na świecie. Jest uprawiany już od tysiącleci w upalnym tropikalnym słońcu Azji Wschodniej i nadaje wielu naszym herbatom YOGI TEA® owocowo-pikantny i aromatyczny korzenny smak.
Yogi Tea to producent pysznych herbat będących mieszankami ziół i przypraw w oparciu o unikalne receptury ajurwedyjskie. 100% bio – 100% smaku!
Produkty:
- 100% certyfikowane 100% organiczne
- bez sztucznych dodatków i bez wzmacniaczy smaku
- Bez aromatów i bez nawozów sztucznych
- nie zawiera genetycznie zmodyfikowanych organizmów
Transport:
- Transport drogą morską naszych surowców w 100% neutralny pod względem emisji CO2
- 100% redukcja naszej emisji CO2 powstałej na skutek żeglugi poprzez wykorzystanie biopaliw
- Ogólna redukcja naszego śladu ekologicznego
- Aktywny wkład w transformację energetyczną transportu w żegludze
Opakowanie:
- stosujemy wyłącznie papier z certyfikatem FSC®
- opakowania zewnętrzne: nadające się do recyklingu, nie zawierają chloru i oleju mineralnego
- torebki: w pełni kompostowalne, tj. biodegradowalne, czyli nie zawierają plastiku i genetycznie zmodyfikowanego materiału
Produkcja:
- nie wykorzystujemy paliw kopalnych w systemie grzewczym
- prąd z odnawialnych źródeł energii
- energia potrzebna do klimatyzacji jest regulowana zgodnie z zapotrzebowaniem
- Ttransport z miejsca produkcji do magazynu odbywa się w miarę możliwości drogą kolejową
PL-EKO-04
Rolnictwo spoza UE
Opakowanie: FSC MIX C115762