Według prastarych tekstów jogińskich dla kobiety bardzo ważne jest odprężenie ciała i umysłu. Ta wspaniała, aromatyczna, ziołowo-korzenna herbata wspiera kobiecą kreatywność i równowagę wewnętrzną. To unikalna, aromatyczna mieszanka imbiru, skórki pomarańczowej, korzenia dzięgla lekarskiego oraz ajurwedyjskich przypraw, która pomaga zachować równowagę w naturalnym cyklu życia.
Subtelne przesłanie tej herbaty to „głębokie współczucie”.
Ekspresowa 30,6g: 17 torebek (1,8g)
Smaczna, wykwintna, orzeźwiająca.
Skład: imbir*(16%), cynamon*, skórka pomarańczowa*(15%), koper włoski*, rumianek*(10%), słód jęczmienny*, mniszek lekarski*, czarny pieprz*, ekstrakt pomarańczowy (naturalny aromat), owoc jałowca*, lukrecja*, kardamon*, goździki*, ekstrakt z korzenia dzięgla (naturalny aromat).
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
ZAPARZANIE:
Zalej torebkę 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostaw do zaparzenia na około 5-6 minut lub dłużej - dla uzyskania głębszego aromatu.
SKŁADNIKI
Imbir
W wypiekach bożonarodzeniowych, w mieszance curry lub w lemoniadzie: Bulwiasty imbir należy do najpopularniejszych roślin przyprawowych na świecie. Jest uprawiany już od tysiącleci w upalnym tropikalnym słońcu Azji Wschodniej i nadaje wielu naszym herbatom YOGI TEA® owocowo-pikantny i aromatyczny korzenny smak.
Skórka pomarańczowa
Pomarańcza jest najczęściej uprawianym na świecie owocem cytrusowym. Pierwotnie pochodzi z Azji i dotarła do Europy dopiero w XV wieku. Skórka pomarańczy zawiera wiele olejków eterycznych, ma podobnie owocowy smak jak sam miąższ, ale jest nieco mniej słodka i lekko gorzkawa.
Rumianek
Dla Germanów był święty, dla Egipcjan był kwiatem boga Słońca Re: pierzasty biały rumianek z jaskrawo żółtym kwiatem. Rumianek jest rośliną zielarską, której charakterystyczny zapach pewnie każdy zna. Jej kwiaty mają lekko gorzki i przyjemnie łagodny smak.
Cynamon
Cynamon należał do najdroższych przypraw na świecie i podobno był stosowany w Chinach jako przyprawa już 3 000 lat p.n.e. Cynamon, uzyskiwany z kory drzewa cynamonowego rosnącego w Azji Południowej, ma aromatyczny słodkawy smak i zawiera wartościowe oleje eteryczne.
Fenkuł
Koper włoski należy do rodziny selerowatych i jest popularny na całym świecie ze względu na intensywny aromat. Pierwotnie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i swoim słodkim korzennym smakiem trochę przypomina anyż.
Słód jęczmienny
Jęczmień należy do rodziny wiechlinowatych i jego rodzimym obszarem występowania jest Bliski Wschód oraz wschodnia część Bałkanów. Słód jęczmienny był przez długi okres czasu jedynym znanym środkiem słodzącym – ma on przyjemny słodowy i lekko karmelowy smak.
Mniszek lekarski
Mniszek należy chyba do najbardziej znanych i rozpowszechnionych roślin dziko rosnących. Rozwija się wszędzie tam, gdzie może skierować do nieba swoje jaskrawo żółte koszyczki kwiatostanu. Jego liście mają niezwykle aromatyczny smak: cierpkie i gorzkawe doskonale nadają się do sporządzania sałatek, koktajli i oczywiście do pysznych herbat.
Czarny pieprz
Pieprz czarny, zwany „królem przypraw”, jest dzisiaj obok soli najważniejszą przyprawą na świecie. Pierwotnie pochodzi z indyjskiego Wybrzeża Malabarskiego i ma intensywny korzenny oraz lekko ostry lub ostry smak.
Jagody jałowca
Większość z nas zna te małe, czarne jagody jałowca jako przyprawę o smaku kwaskowato-cierpkim, z początku słodkawym. Jego polska nazwa wywodzi się prawdopodobnie od lichych, czyli „jałowych” nieużytków i pastwisk, na których jałowiec często rośnie.
Lukrecja
Lukrecja gładka, podstawowy surowiec lukrecji konfekcjonowanej, znana jest już od czasów starożytności. Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki.
Kardamon
Kardamon jest już od tysiącleci jedną z najbardziej ulubionych przypraw we wszystkich krajach azjatyckich i arabskich. Jego delikatny, słodko-pikantny aromat predestynuje kardamon do stosowania go w wielu potrawach – od ostrego curry po korzenne przyprawy do wypieków bożonarodzeniowych.
Goździki
Goździki to pąki kwiatowe drzewa goździkowego. W naszych szerokościach geograficznych znane są głównie jako przyprawa do potraw słodkich i słonych. Należą do rodziny mirtowatych i posiadają intensywny korzenny aromat, który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie stawiano nawet na równi ze złotem.
Korzeń arcydzięgla
Arcydzięgiel należący do rodziny selerowatych, rośnie przy rzekach, jeziorach i na podmokłych łąkach. Pszczoły uwielbiają jego aromatyczny zapach, a ludzie cenią jego słodko-gorzki smak. W niektórych rejonach arcydzięgiel lekarski znany jest pod nazwą dzięgla.
Yogi Tea to producent pysznych herbat będących mieszankami ziół i przypraw w oparciu o unikalne receptury ajurwedyjskie. 100% bio – 100% smaku!
Produkty:
- 100% certyfikowane 100% organiczne
- bez sztucznych dodatków i bez wzmacniaczy smaku
- Bez aromatów i bez nawozów sztucznych
- nie zawiera genetycznie zmodyfikowanych organizmów
Transport:
- Transport drogą morską naszych surowców w 100% neutralny pod względem emisji CO2
- 100% redukcja naszej emisji CO2 powstałej na skutek żeglugi poprzez wykorzystanie biopaliw
- Ogólna redukcja naszego śladu ekologicznego
- Aktywny wkład w transformację energetyczną transportu w żegludze
Opakowanie:
- stosujemy wyłącznie papier z certyfikatem FSC®
- opakowania zewnętrzne: nadające się do recyklingu, nie zawierają chloru i oleju mineralnego
- torebki: w pełni kompostowalne, tj. biodegradowalne, czyli nie zawierają plastiku i genetycznie zmodyfikowanego materiału
Produkcja:
- nie wykorzystujemy paliw kopalnych w systemie grzewczym
- prąd z odnawialnych źródeł energii
- energia potrzebna do klimatyzacji jest regulowana zgodnie z zapotrzebowaniem
- Ttransport z miejsca produkcji do magazynu odbywa się w miarę możliwości drogą kolejową
PL-EKO-04
Rolnictwo spoza UE
Opakowanie: FSC MIX C115762