Chia - nasiona na kiełki GEO,...

Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 15g, Bavicchi

ZCH0103
Mamy to:)
6,00 zł
Brutto

Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas. Jej nasiona są jednymi z najbardziej śluzowatych.

redeem
Brak punktów za ten produkt.


 

Chia - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 15g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Salvia hispanica

Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka była jednym z podstawowych pokarmów azteckich wojowników.
Dziś jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport.

Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas.

Kiełki szałwii hiszpańskiej mają lekko ostry smak, dla niektórych jest odczuwalny jako orzechowy.

Można je dodawać do zup, sałatek, surówek i koktajli. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję po zwilżeniu, nadają się do przygotowania puddingu.

Jest to jedno z najbardziej śluzowatych nasion: nasiona muszą być umieszczone w wodzie na kilka minut, a po uformowaniu galaretowatej masy należy umieścić je bezpośrednio na kiełkownicy. W razie potrzeby można użyć łyżeczki, aby ułożyć nasiona w jak najbardziej równomierny sposób. 

Dopóki nie pojawią się pierwsze liście, spryskuj nasiona wodą 1-2 razy dziennie. Używaj tylko takiej ilości wody, jakiej potrzeba, aby utrzymać wilgotność nasion. Później możesz zwiększyć ilość wody. Kiełki są gotowe w ciągu 6-8 dni i mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIEŁKI?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

JAK WYSIEWAĆ?

Żelatynowe kiełkujące nasiona wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Upewnij się, że nasiona są rozłożone równomiernie na kiełkownicy razem z z ich śliską otoczką.

Spryskuj je raz dziennie, dopóki nie wyhodują pierwszych listków, a następnie zwiększ częstotliwość do 2-3 razy.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 15g

Trudność: 3

Śluzowate: Tak

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 6-8 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: Nie zaleca się wysiewania

Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.

Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.

Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią. 

Brak opinii

Zobacz też

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.