Kiełki gryki są bardzo bogate w witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, wapń i lecytynę. Zawierają rutynę oraz witaminę P. Działają na organizm odkwaszająco, uelastyczniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Wspomagają pracę układu immunologicznego i stanowią naturalny probiotyk.
Ekologiczne nasiona na kiełki gryki GEO, 90g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Fagopyrum Esculentum
Kiełki gryki stanowią dobre źródło białka. Działają na organizm odkwaszająco. Dzięki zawartości rutyny uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają miażdżycy. Z kolei zawartość boru i wapnia czyni je naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce osteoporozy. Oprócz tego wspomagają pracę układu immunologicznego, a dla jelit stanowią naturalny probiotyk.
Czas ich kiełkowania jest dość długi: pęd jest gotowy, gdy czarny materiał siewny jest prawie całkowicie odłączony od pędu. Odpowiednia ilość wilgoci, ciepła i światła sprzyja pełnemu odłączeniu się łupiny. Nasiona są niewielkie, dlatego łatwo zbijają się w większe skupiska. Aby tego uniknąć nie należy przesadzać z podlewaniem przez pierwsze 5-6 dni.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Podlewaj dość obficie 2-3 razy dziennie.
Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 90g
Trudność: 2
Śluzowate: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie:po 10-12 dniach
Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 60g
Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 30g
Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.