Soczewica jest rośliną strączkową i, podobnie jak wszystkie inne rośliny z tej grupy, jest bogata w białko, żelazo, witaminę C, włókna i sole mineralne, takie jak potas i fosfor. Soczewica kiełkuje szybko i w dużych ilościach, nie jest wymagająca pod względem warunków.
Ekologiczne nasiona na kiełki soczewicy GEO, 90g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Lens culinaris
Kiełki soczewicy szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Kiełki soczewicy zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.
Soczewica kiełkuje szybko i w dużych ilościach, nie jest wymagająca pod względem warunków. Aby uniknąć utraty składników odżywczych, kiełki muszą zostać skonsumowane przed podniesieniem się liści. Pęd może być spożywany wraz z osłonką. Aby ułatwić trawienie, zaleca się gotować kiełki na parze przez kilka minut.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Ten rodzaj nasion najlepiej kiełkuje w torebce do kiełkowania.
Podlewajlub płucz 2-3 razy dziennie.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 90g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.