Rzeżucha - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 35g, Bavicchi
Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny zapach i pikantny smak. Są bogate w witaminy A, B, C i D oraz żelazo, fosfor, wapń, potas i jod. Wspomagają odporność organizmu. Zasłużenie znalazły zastosowanie w wielu kuracjach oczyszczających i odchudzających. Wpływają korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci.
Ekologiczne nasiona na kiełki rzeżuchy GEO, 35g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Lepidium Sativum
Kiełki rzeżuchy są szczególnie bogate w witaminy A, B, C i D. Ponadto zawierają żelazo, fosfor, wapń, potas i jod. Najlepiej jeść je na surowo, gotowanie pozbawia ją znacznej ilości wartościowych składników.
Spożywanie kiełków rzeżuchy ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych.
Kiełki rzeżuchy będą świetnym uzupełnieniem niemal każdej sałatki, dodadzą smaku kanapce, twarożkowi, jajecznicy czy omletowi. W wielu potrawach mogą zastąpić posiekaną natkę pietruszki czy koperek, jednak ze względu na ostry posmak lepiej dodawać je z umiarem.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
W przypadku nasion rzeżuchy nie jest konieczne namaczanie: nasiona powinny być lekko zwillżone i od razu ułożone na tacce. Należy trzymać je z dala od źródeł światła do czasu, aż pojawią się pierwsze liście. Zwilżać je 1-2 razy dziennie niewielką ilością wody. Pędy są gotowe do spożycia po 4-5 dniach.
Można je przechowywać w lodówce przez tydzień.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 35g
Ilość nasion na tacę kiełkownicy GEO: 25g
Ilość nasion na tacę kiełkownicy Terra: 15g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.