Rzodkiewka różowa - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 20g, Bavicchi
(35,00 zł /100g)
Kiełki rzodkiewki różowej są bogate w składniki odżywcze: witaminy (A, B1, B2, C i PP) i minerały (żelazo, potas, wapń, magnez, sód i fosfor). Smakują jak ostra rzodkiewka, ale mimo to są łagodniejsze od innych gatunków rzodkiewki.
Ekologiczne nasiona na Kiełki rzodkiewki różowej GEO, 20g, Bavicchi
Kiełki rzodkiewki różowej to kiełki pewnej odmiany rzodkiewki, uważanej nota bene za najostrzejszą w smaku. Mają przyjemną różowo-zieloną barwę i bardzo intensywny smak. Jak na rzodkiewkę przystało jedząc je dostarczamy organizmowi wiele witamin i minerałów.
Kiełki rzodkiewki różowej działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Hamują rozwój drożdżaków, a także alergii. Regulują pracę układu trawiennego, w tym wątroby. Polepszają stan skóry i redukują trądzik.
W kuchni pysznie smakują na kanapkach i w sałatkach. Dobrze współgrają z daniami kuchni azjatyckiej oraz pikantnymi zupami. Możemy dodać je do naleśników z wytrawnym farszem, a także do omletów i warzywnych placków.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Podlewaj 2-3 razy dziennie.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 20g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.