Jęczmień - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 80g, Bavicchi
Jęczmień jest bogaty w fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń i witaminę PP. Dodaje energii i ułatwia koncentrację. Kiełki jęczmienia są świetne do spożywania z sokami owocowymi i koktajlami na bazie ryżu lub mleka sojowego. Można je dodawać do jogurtów oraz zup.
Ekologiczne nasiona na kiełki jęczmienia GEO, 80g, Bavicchi
Jęczmień jest zbożem, którego doskonałe właściwości odżywcze były badane przez dziesięciolecia.
Jest bogaty w fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń i witaminę PP. Dodaje energii i ułatwia koncentrację. Kiełki jęczmienia są świetne do spożywania z sokami owocowymi i koktajlami na bazie ryżu lub mleka sojowego. Można je dodawać do jogurtów oraz zup. Z kiełków jęczmienia można pozyskać zielony sok o bardzo intensywnym smaku.
Aby wyprodukować trawę jęczmienną, należy rozprowadzić nasiona równomiernie na ziemi lub zestawie do kiełkowania i codziennie podlewać, aż liście osiągną co najmniej 20 cm wysokości.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
W celu wyhodowania trawy jęczmiennej trzeba umieścić nasiona równomiernie na kiełkownicy i codziennie podlewać aż do chwili, gdy roślinki osiągną wysokość co najmniej 20 cm.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 80g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.