Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane,...

Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 400g, Bavicchi

ZCH0108
Mamy to:)
58,00 zł
Brutto
Wysyłka w 24h

Chia ze względu na wysoką zawartość białka jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas. Jej nasiona są jednymi z najbardziej śluzowatych.

Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

  • Koszt wysyłki
  •  

    Ekologiczne nasiona na kiełki chia (szałwia hiszpańska) GEO, 400g, Bavicchi

    Nazwa botaniczna: Salvia hispanica

    Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka była jednym z podstawowych pokarmów azteckich wojowników. Dziś jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport.

    Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas.

    Kiełki szałwii hiszpańskiej mają lekko ostry smak, dla niektórych jest odczuwalny jako orzechowy. Można je dodawać do zup, sałatek, surówek i koktajli. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję po zwilżeniu, nadają się do przygotowania puddingu.

    Jest to jedno z najbardziej śluzowatych nasion: nasiona muszą być umieszczone w wodzie na kilka minut, a po uformowaniu galaretowatej masy należy umieścić je bezpośrednio na kiełkownicy. W razie potrzeby można użyć łyżeczki, aby ułożyć nasiona w jak najbardziej równomierny sposób. Dopóki nie pojawią się pierwsze liście, spryskuj nasiona wodą 1-2 razy dziennie. Używaj tylko takiej ilości wody, jakiej potrzeba, aby utrzymać wilgotność nasion. Później możesz zwiększyć ilość wody. Kiełki są gotowe w ciągu 6-8 dni i mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień.

    DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

    DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?

    Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

    • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
    • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
    • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
    • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

    Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
    Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
    Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

    Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

    CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?

    Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
    Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

    JAK WYSIEWAĆ?

    Żelatynowe kiełkujące nasiona wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
    Upewnij się, że nasiona są rozłożone równomiernie na kiełkownicy razem z z ich śliską otoczką.

    Spryskuj je raz dziennie, dopóki nie wyhodują pierwszych listków, a następnie zwiększ częstotliwość do 2-3 razy.

    Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

    Smacznego!

     

    Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

    Waga opakowania: 400g

    Trudność: 3

    Śluzowate: Tak

    Temperatura: 21

    Wstępne kiełkowanie:po 6-8 dniach

    Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g

    Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

    Ilość nasion na słoik Geo Jar: Nie zaleca się wysiewania

    1 Przedmiot

    Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
    Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.

    Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.

    Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią. 

    Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

    Produkt dodany do listy życzeń

    Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.