Ciecierzyca - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 500g, Bavicchi
Kiełki ciecierzycy są bogate w witaminy, aminokwasy oraz żelazo, wapń, cynk i potas. Są szczególnie wskazane w dietach wysokobiałkowych, dają poczucie sytości i zmniejszają apetyt. Mają wyjątkowy orzechowy posmak.
Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!
Ekologiczne nasiona na kiełki ciecierzycy GEO, 500g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Cicer Arietinum
Kiełki ciecierzycy są bogate w witaminy, aminokwasy oraz żelazo, wapń, cynk i potas. Są szczególnie wskazane w dietach wysokobiałkowych, dają poczucie sytości i zmniejszają apetyt.
Najlepszą i najszybszą metodą kiełkowania nasion ciecierzycy będzie torebka do kiełkowania. Trzeba zwrócić uwagę na czas kiełkowania, który wynosi 3-4 dni. Potem nasiona stają się już na tyle mączne, że nie powinna pojawić się pleśń.
Przejęta z kuchni Wschodu zasada mówi, że kiełki ciecierzycy, zanim zostaną skonsumowane, powinny być parowane, ale tylko przez kilka minut, aby zapobiec uszkodzeniu przez temperaturę enzymów i witamin. Ta prosta technika wzmacnia smak roślin strączkowych i zapewnia lepszą strawność.
Mają lekko orzechowy posmak. Dobrze komponują się w daniach z kurkumą oraz imbirem. Można dodawać je do sałatek, świetnie nadają się także na pastę.
DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Podlewaj 2-3 razy dziennie.
Ta odmiana nasion uwielbia rosnąć w torebce do kiełkowania.
Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 500g
Trudność: 3
Śluzowate: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie:po 4-6 dniach
Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 180g
Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 90g
Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.