Czerwona kapusta - nasiona na kiełki GEO,...

Czerwona kapusta - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 300g, Bavicchi

VCC0408
Aktualnie brak!
116,00 zł
Brutto

Kiełki kapusty czerwonej zawierają działające ochronnie na komórki związki siarki, a także większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do białej. Posiadają też związki wzmacniające układ odpornościowy i nerwowy oraz chroniące organizm przed nowotworami.

Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!


  • Koszt wysyłki
  •  

    Ekologiczne nasiona na kiełki czarwonej kapusty, 300g, GEO, Bavicchi

    Nazwa botaniczna: Brassica Olearacea Capitata

    Kiełki czerwonej kapusty są bardzo bogate w substancje odżywcze. Do najważniejszych należą działające ochronnie na komórki związki siarki. Występują w stężeniu do 50 razy wyższym niż w dojrzałym warzywie. 

    Kiełki kapusty czerwonej zawierają większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do białej. Stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E, H, K, PP oraz żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki, jodu, manganu i litu.

    Za sprawą zawartych w nich antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki sulforafanowi chronią organizm
    przed nowotworami
    .

    W smaku są łagodniejsze i delikatniejsze od kapusty brokułowej. Mają purpurowo-czerwone pąki. 

    Są doskonałym składnikiem sałatek, ale mogą też ożywić kolorystycznie każde inne danie.

    DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

    DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIEŁKI?

    Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową

    Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

    Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

    DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?

    Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

    • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
    • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
    • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
    • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

    Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
    Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
    Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

    Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

    CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?

    Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
    Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

    JAK WYSIEWAĆ?

    Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozrzucone. Lepiej nie kiełkować ich w słoiku.

    Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować. 

    Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

    Przed spożyciem należy je umyć. 

    Smacznego!

     

    Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

    Waga opakowania: 12g

    Trudność: 3

    Śluzowate: Nie

    Temperatura: 21

    Wstępne kiełkowanie: po 4-6 dniach

    Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 25g

    Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

    Ilość nasion na słoik Geo Jar: 25g

    Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
    Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.

    Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.

    Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią. 

    Zobacz też

    Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

    Produkt dodany do listy życzeń

    Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.