Fasola Adzuki - nasiona na kiełki GEO,...

Fasola Adzuki - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 400g, Bavicchi

ZFN0408
Mamy to:)
32,00 zł
Brutto
Wysyłka w 24h

Kiełki Adzuki w 25% składają się z białka. Są bogate w aminokwasy i witaminy, zwłaszcza w żelazo, wapń i witaminę B2 (niacyny). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, są polecane kobietom w ciąży. Ponadto wspomagają leczenie chorób nerek i trzustki. Chrupiące, w smaku podobne do fasolki Mung.

Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

  • Koszt wysyłki
  •  

    Ekologiczne nasiona na kiełki fasoli Adzuki GEO, 400g, Bavicchi

    Nazwa botaniczna:Phaseolus angularis

    Kiełki fasoli Adzuki są równie dobrze znane miłośnikom orientalnej kuchni, jak fasolka Mung i soja. 

    Kiełki Adzuki w 25% składają się z białka. Proponowana zwłaszcza wegetarianom i weganom, może zastępować mięso w diecie. Spożywanie kiełków tej fasoli reguluje poziom cholesterolu i cukru, co przyda się osobom z nadwagą. Są bogate w aminokwasy i witaminy, zwłaszcza w żelazo, wapń i witaminę B2 (niacyny). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, a przy tym brak właściwości wzdymających, są polecane kobietom w ciąży. Ponadto wspomagają leczenie chorób nerek i trzustki.

    Są wyjątkowo chrupiące i bogate w błonnik oraz wodę. W smaku przypominają fasolkę Mung o lekko słodkim orzechowym posmaku. Świetnie nadają się do  potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn, oraz jako dodatek albo baza do przygotowywania słodkich potraw.

    Lepiej, jeśli są hodowane z dala od światła, które stymuluje produkcję celulozy. Aby je trochę zmiękczyć, można je chwilę pogotować na parze. Nadają się jako dodatek do zup, sałatek oraz past rybnych. Same w sobie doskonale pasują do aperitifów i napojów.

    Potrzebują dużo wody i preferują metodę kiełkowania w torebce.

    DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

    DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?

    Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

    • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
    • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
    • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
    • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

    Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
    Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
    Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

    Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

    CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?

    Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
    Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

    JAK WYSIEWAĆ?

    Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

    Podlewaj 2-3 razy dziennie.

    Ta odmiana nasion najlepiej radzi sobie w torebce do kiełkowania.

    Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

    Smacznego!

     

    Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

    Waga opakowania: 90g

    Trudność: 3

    Śluzowate: Nie

    Temperatura: 21

    Wstępne kiełkowanie:po 3-4 dniach

    Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 90g

    Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 45g

    Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g

    3 Przedmioty

    Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
    Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.

    Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.

    Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią. 

    Zobacz też

    Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

    Produkt dodany do listy życzeń

    Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.