Jęczmień - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 600g, Bavicchi
Jęczmień jest bogaty w fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń i witaminę PP. Dodaje energii i ułatwia koncentrację. Kiełki jęczmienia są świetne do spożywania z sokami owocowymi i koktajlami na bazie ryżu lub mleka sojowego. Można je dodawać do jogurtów oraz zup.
Ekologiczne nasiona na kiełki jęczmienia GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 600g, Bavicchi
Jęczmień jest zbożem, którego doskonałe właściwości odżywcze były badane przez dziesięciolecia.
Jest bogaty w fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń i witaminę PP. Dodaje energii i ułatwia koncentrację. Kiełki jęczmienia są świetne do spożywania z sokami owocowymi i koktajlami na bazie ryżu lub mleka sojowego. Można je dodawać do jogurtów oraz zup. Z kiełków jęczmienia można pozyskać zielony sok o bardzo intensywnym smaku.
Aby wyprodukować trawę jęczmienną, należy rozprowadzić nasiona równomiernie na ziemi lub zestawie do kiełkowania i codziennie podlewać, aż liście osiągną co najmniej 20 cm wysokości.
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
W celu wyhodowania trawy jęczmiennej trzeba umieścić nasiona równomiernie na kiełkownicy i codziennie podlewać aż do chwili, gdy roślinki osiągną wysokość co najmniej 20 cm.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 80g
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.
Zobacz też