Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie?
Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze!
Wydawnictwo: Buchmann
Data premiery: 2018-03-13
Strony: 192
Okładka: twarda
Format: 250x200x22 mm
Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!
- Autor
- Sylwia Majcher
Sylwia Majcher - dziennikarka, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” i „Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania Zero Waste.”
W rozmaitych mediach publikuje reportaże i wywiady kulinarne. Regularnie opowiada o kwestiach związanych z niemarnowaniem jedzenia, ochroną środowiska i racjonalnych wykorzystywaniu zasobów planety w gazetach, radiu i telewizji – między innymi w Dzień Dobry TVN, Pytanie na Śniadanie, Radio Zet, Onet Rano. Jest zaangażowana w edukacyjne akcje społeczne.
Prowadzi także warsztaty i szkolenia zero waste poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii.
Zobacz też