Opakowania StarchBag zostały wyprodukowane w 100% z biopolimeru na bazie skrobi kukurydzianej, która jest w pełni biodegradowalna i kompostowalna w domowych warunkach.
Proces produkcji jest mniej energochłonny i bardziej przyjazny dla środowiska. Po wykorzystaniu opakowania, rozłoży się nawet w 60 dni w warunkach kompostownika lub około kilku miesięcy na wysypisku śmieci. Porównywalnie, proces rozkładu woreczka plastikowego może wynosić nawet kilkaset lat.
Opakowania StarchBag rozpadną się na nawóz. Z drugiej strony, plastik rozpadnie się po kilkuset latach na mikroplastik – małe cząsteczki plastiku, które są wyjątkowo szkodliwe.
Najwyższej jakości, wytrzymałe i przyjazne naturze opakowania, które po spełnieniu swojej roli rozkładają się w warunkach domowego kompostu na biomasę, wodę oraz dwutlenek węgla.
Zastosowanie:
Worki idealnie nadają się na bioodpady kuchenne! Zapełnij je obierkami i innymi resztkami jedzenia i wygodnie wyrzuć do pojemnika na bioodpady. Idealne dla gospodarstw z większą liczbą domowników.
Do worków StarchBag można wkładać wszystko! Najlepsze rezultaty biodegradacji zaobserwujemy, gdy wypełnimy go organicznymi produktami takimi jak: resztki owoców, warzyw etc. Warto jednak wspomnieć, aby nie wyrzucać do woreczka zbyt dużej ilości płynów. W przeciwnym razie możesz zaobserwować pierwsze oznaki biodegradacji już po kilku dniach.