Kiełki brokuła - naturalne źródło Sulforafanu

Czym jest i gdzie występuje sulforafan?

Sulforafan jest związkiem bogatym w siarkę w stanie nieaktywnym zwanym glukorafaniną, członkiem rodziny glukozynolanów. Enzym zwany mirozynazą jest wymagany do przekształcenia glukorafaniny w sulforafan. (Nie martw się, terminy techniczne kończą się tutaj. No prawie!). Wykazano, że związek ten ma ogromny potencjał w leczeniu przewlekłych dolegliwości od raka po cukrzycę.

Sulforafan jest powszechnie spotykany w warzywach kapustnych, takich jak brokuły, jarmuż, kalafior, brukselka itp. Większość badań, które obecnie przeprowadza się na temat sulforafanu, opiera się na użyciu kiełków brokułów, prawdopodobnie ze względu na dostępność lub koszt. Kiełki brokułów zawierają związek zwany sulforafanem w 10 razy większej ilości niż brokuły. Jednak spożywanie innych warzyw kapustnych lub kiełków, takich jak kiełki jarmużu, przyniosłoby podobne korzyści.

Korzyści ze spożywania Sulforafanu

Kiedy mówimy o szerokim zakresie działania Sulforafanu, naprawdę to mamy na myśli! Poniżej znajduje się długa lista schorzeń, którym możemy przeciwdziałać dzięki temu związkowi:

  1. Cukrzyca
  2. Choroba układu krążenia
  3. Rak (prostaty, piersi, skóry, żołądka)
  4. Przewlekłe zapalenie
  5. Choroba Alzheimera
  6. Problemy skórne zespołu jelita drażliwego
  7. Starzenie
  8. Dystrofia mięśniowa
  9. Łagodne upośledzenie funkcji poznawczych
  10. Autyzm
  11. Reumatoidalne zapalenie stawów
  12. Schizofrenia
  13. Stwardnienie Rozsiane
  14. Problemy żołądkowe

Zanim zagłębimy się w niektóre z tych konkretnych chorób i wpływ na nie Sulforafanu, nasuwa się naturalne pytanie. W jaki sposób jeden związek jest w stanie wykazać tak szeroko zakrojony korzystny wpływ na organizm człowieka? Jest to ciekawe, ponieważ choroby takie jak rak, cukrzyca i dysfunkcje poznawcze są aktywowane przez naprawdę różne rodzaje mechanizmów i reakcji biologicznych. Odpowiedź na to pytanie tkwi w mechanizmie NRF2.

Gen NRF2 jest regulatorem około 200 różnych rodzajów genów, w tym genów przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jjest aktywowany w walce z wieloma szkodliwymi infekcjami, chorobami i problemami autoimmunologicznymi. Sulforafan jest najsilniejszym, naturalnie występującym związkiem, jaki kiedykolwiek odkryto, który uruchamia ten gen i poprawia zdolność naszych komórek do zwalczania różnych infekcji

Teraz, gdy znamy powód licznych korzyści Sulforaphane, przyjrzyjmy się niektórym z nich bardziej szczegółowo.

1. Sulforafan i rak

Sulforafan jest jednym ze związków, który był szeroko badany pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Wiele badań wykazało, że można go wykorzystać do zmniejszenia rozmiaru i liczby komórek nowotworowych.

W badaniu przeprowadzonym w 1997 roku, stwierdzono, że Sulforaphane indukuje pewne enzymy, które mogą zmniejszać częstość występowania i rozprzestrzeniania się raka piersi. Badanie zostało po raz pierwszy przeprowadzone na myszach, ale utorowało drogę przyszłym próbom na ludziach.

Inne badanie przeprowadzone w 2012 roku wykazało, że ludzie, którzy spożywali warzywa kapustne, takie jak brokuły, jarmuż, kalafior, kapusta, rukola itp. (z których wszystkie zawierają sulforafan) przynajmniej raz w tygodniu, byli mniej podatni na zachorowanie na raka niż ci, którzy tego nie robili. Należy zauważyć, że to badanie nie sprawdza bezpośrednio skuteczności Sulforaphane w leczeniu raka. Niemniej jednak daje mocne dowody na przeciwnowotworowe właściwości warzyw kapustnych.

2. Sulforafan na problemy z żołądkiem

Choć brzmi to szokująco, 50% światowej populacji nosi bakterie H. pylori w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Te osławione małe bakterie mogą być odpowiedzialne za wrzody żołądka, stany zapalne, zapalenie jelit lub inne problemy żołądkowe.

Sulforafan wydaje się mieć korzystny wpływ na infekcje H. pylori. W badaniach na ludziach jedzenie kiełków brokułów zmniejszyło kolonie H. pylori i stan zapalny żołądka. Namnożenie H. pylori wróciło do ​​swoich pierwotnych poziomów 2 miesiące po przerwaniu leczenia, co pokazuje, że zmiana wywołana w badaniu krótkoterminowym nie była trwała, ale występowała tylko wtedy, gdy uczestnicy byli na regularnej diecie z kiełkami brokułów. Zaleca się więc regularne spożywanie Sulforaphane w swojej diecie w celu utrzymania dobrego zdrowia jelit.

Inne badanie przeprowadzono na 86 pacjentach z cukrzycą typu 2 zakażonych H. pylori, którym oprócz standardowego leczenia podawano proszek z kiełków brokułów. Stwierdzono znaczną poprawę w zakresie redukcji infekcji.

Co więcej, H. Pylori powoduje utlenianie wyściółki żołądka, co zmniejsza zdolność regeneracji i naprawy, co może również prowadzić do powolnego rozwoju raka żołądka. Właściwości przeciwutleniające sulforafanu zapobiegają uszkodzeniom wyściółki i spowalniają infekcję, pomagając w ten sposób w leczeniu raka żołądka. Choć brzmi to obiecująco, badanie to zostało przeprowadzone na izolowanych komórkach ludzkich i wymagane są dalsze badania w ramach klinicznych prób na ludziach, aby mieć całkowitą pewność.

3. Sulforafan i zanieczyszczenie powietrza

Zanieczyszczenie powietrza jest jedną z głównych przyczyn problemów z oddychaniem. Nikt nie może uciec od oparów przemysłowych oraz samochodów i musimy podjąć aktywne działania, aby mieć pewność, że nagromadzenie toksyn w powietrzu nie spowoduje długotrwałych problemów z płucami. Tutaj z pomocą przychodzi Sulforaphane.

W 2019 roku naukowcy z John Hopkins Bloomberg School of Public Health współpracowali z chińskimi urzędnikami i przeprowadzili masowe badanie w jednym z najbardziej zanieczyszczonych miast w Chinach, pozyskując sulforafan z kiełków brokułów i podając go 300 mężczyznom i kobietom. Wyniki tych badań były promykiem nadziei, gdyż stwierdzono, że sulforafan szybko i skutecznie usuwa z układu benzen i akroleinę, zmniejszając tym samym szanse na problemy z płucami.

Po tym historycznym wyniku przeprowadzono wiele innych prób klinicznych w różnych zanieczyszczonych regionach Chin, z których każde dało pozytywny wynik detoksykacji benzenem.

4. Sulforafan a zdrowy mózg

Najważniejsze jest zdrowie mózgu. Liczba przypadków choroby Alzhimera i Parkinsona wzrasta w szybkim tempie i niewiele związków wykazało obiecujące wyniki w poprawie ogólnego zdrowia poznawczego pacjentów. Stwierdzono, że sulforafan wykazuje pewne korzyści w poprawie funkcji poznawczych.

Według badań przeprowadzonych w 2018 r. sulforafan robi to poprzez aktywację genu NRF2. Gen NRF2 jest kluczowym elementem aktywacji i ekspresji ważnych właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i detoksykacyjnych komórki. Tak więc, w odniesieniu do zdrowia mózgu, stwierdzono, że sulforafan chroni ośrodkowy układ nerwowy (OUN) przed stresem oksydacyjnym, poprawiając w ten sposób sprawność poznawczą osób.

Inne badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach wykazały podobne działanie sulforafanu w zapobieganiu neurodegeneracji i zapewnianiu ochrony przed chorobami mózgu.

5. Sulforafan i autyzm

Autyzm to zaburzenie rozwojowe występujące u dzieci, powodujące problemy z komunikacją i ogólną interakcją społeczną. Stwierdzono, że sulforafan pomaga w niektórych behawioralnych aspektach choroby.

Niewielkie badanie pilotażowe przeprowadzone na 29 młodych mężczyznach wykazało, że przy podawaniu małej dawki codziennie przez około 18 tygodni mężczyźni ci wykazali lepsze zrozumienie interakcji społecznych. Zauważyli również zwiększoną zdolność do wyrażania myśli i komunikacji.

Eksperci twierdzą, że jest to obiecujące badanie eksploracyjne, które daje nadzieję na wykorzystanie kiełków brokułów w poprawie umiejętności społecznych pacjentów z autyzmem. Jednak, aby naprawdę stworzyć silną korelację między tymi dwoma, należy przeprowadzić większe badania.

6. Sulforafan i cukrzyca typu 2

Cukrzyca to choroba, która może zaostrzyć inne stany, takie jak zaburzenia neurodegeneracyjne, choroby sercowo-naczyniowe itp. Cukrzyca typu 2 jest spowodowana opornością na insulinę.

Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że spożywanie skoncentrowanej ilości sulforafanu pomaga w poprawie kontroli poziomu cukru we krwi poprzez aktywację genu NRF2.

Wielokrotnie stwierdzono, że sulforafan znacząco zarządza odpowiedzią insulinową i metabolizmem kontroli glukozy. W innym badaniu 97 osobom z cukrzycą typu 2 podano sulforafan poprzez kiełki brokułów. Wykazali obiecujące wyniki w zarządzaniu poziomem cukru we krwi. Poziom cukru spadł o 6,5%, ale bardziej obiecujące dowody znaleziono, gdy poziom hemoglobiny A1c wzrósł, co wskazuje na kontrolę cukru w ​​dłuższej perspektywie.

Dalsze badania w tej dziedzinie mogą mieć przełomowe konsekwencje dla stosowania sulforafanu w kontrolowaniu długoterminowego poziomu cukru we krwi pacjentów z cukrzycą.

7. Sulforafan jako środek przeciwwirusowy

Sulforafan wykazał pewien potencjał w walce z infekcją wirusową. Komórki bezpośrednio wystawione na działanie związku wykazywały spadek aktywności wirusowej.

Niektóre badania na zwierzętach i in vitro wykazały, że Sulforafan znacząco zmniejsza miano wirusa w komórkach grypy. Wykazał również, że działa przeciwko niektórym wirusom, takim jak wirus Epsteina Barra powszechnie znany jako EBV, wirus zapalenia wątroby typu C i HIV. W przypadku infekcji wirusem HIV, makrofagi, które są dużymi komórkami znajdującymi się w naszym ciele, zarażają się i rozprzestrzeniają infekcję po całym ciele.

Stwierdzono, że sulforafan blokuje HIV przed przedostaniem się do makrofagów, a tym samym zmniejsza rozprzestrzenianie się infekcji.

Należy zauważyć, że właściwości przeciwwirusowe związku nie zostały jeszcze potwierdzone w badaniach na ludziach.

Skutki uboczne

Sulforafan to związek o tak ogromnych korzyściach, że jego spożycie może znacznie ożywić Twój metabolizm, odporność i ogólne samopoczucie.

Czy mogą wystąpić jakiekolwiek skutki uboczne spożywania sulforafanu? Żadne badania nie wykazały, że Sulforafan może powodować jakiekolwiek poważne skutki uboczne. Ale ponieważ spektrum spożywających jest duże, niektórzy ludzie doświadczyli wyjątkowo łagodnych skutków ubocznych w postaci dyskomfortu żołądkowego, takiego jak wzdęcia lub zaparcia. Te dolegliwości żołądkowe nie korelują z istniejącymi wcześniej problemami żołądkowymi, co oznacza, że ​​jeśli masz wcześniej problemy żołądkowe, spożywanie Sulforafanu przyniesie korzyści, a nie zaszkodzi. Badania jeszcze nie znalazły powodu, dla którego te drobne dolegliwości występowały.

Ogólnie rzecz biorąc, związek jest uważany za bezpieczny do regularnego spożywania.

Podsumowanie

Kiełki brokułów i sulforafan zostały szeroko przebadane pod kątem ich wpływu na organizm. Mają one właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i wiele więcej.

Chociaż większość badań przeprowadzono na izolowanych komórkach ludzkich lub zwierzętach, przy bardzo niewielu badaniach na ludziach na dużą skalę, nie można zaprzeczyć, że sulforafan działa dobroczynnie dla utrzymania ogólnego stanu dobrego samopoczucia.

Wprowadzenie sulforafanu w postaci kiełków brokuła do codziennej, zbilansowanej diety zapewni Twojemu organizmowi idealny zastrzyk energii, którego potrzebujesz!

Produkt dodany do listy życzeń

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.