Czym jest zielona herbata matcha?
W dosłownym tłumaczeniu matcha oznacza „herbatę w proszku”. Jej najwyższej klasy odmiany uprawiane są dziś w Japonii, gdzie pojawiła się 1000 lat temu jako podstawowy element ceremonii parzenia herbaty. Dziś jest nieodłączną częścią japońskiej kultury kulinarnej, jako składnik gorących i zimnych napojów oraz różnych wypieków.
Od początku XXI wieku matcha cieszy się coraz większą popularnością wśród osób propagujących świadomy tryb życia na całym świecie i zyskała miano jednego z najzdrowszych suplementów diety.
Matcha oferuje najwyższą znaną wartość przeciwutleniaczy chroniących komórki ze wszystkich naturalnych produktów, wielokrotnie większą niż jagody goji, granaty czy zwykła zielona herbata. Uważa się, że przeciwutleniacze zwane katechinami mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Stwierdzono, że katechiny zawarte w herbacie matcha zwiększają termogenezę, czyli tempo spalania kalorii przez organizm o ponad 20% dziennego wydatku energetycznego. Kofeina zawarta w matchy zapewnia delikatny zastrzyk energii, który równoważy L-teanina, aminokwas właściwy zielonej herbacie o właściwościach uspokajających. Połączenie obu elementów pozwala osiągnąć stan ostrej czujności i ożywienia bez spadku, związanego ze spożyciem kawy.
Jaka jest różnica między matchą, a zwykłą zieloną herbatą?
Pijąc matchę spożywamy całe liście zielonej herbaty, dostarczając w ten sposób naszemu organizmowi wszystkich składników odżywczych zawartych w herbacie (aminokwasy, minerały, witaminy, błonnik i przeciwutleniacze). W przypadku herbaty parzonej normalnie, organizm wchłania jedynie 10-20% tych składników (w zależności od rodzaju herbaty), gdyż większość z nich jest nierozpuszczalna. Na tym właśnie polega zasadnicza różnica pomiędzy matchą a wszystkimi innymi herbatami.
Właściwości herbaty Matcha
Matcha jest bardzo silnym przeciwutleniaczem
Przeciwutleniacze odpowiadają za neutralizowanie negatywnego działania wolnych rodników: niesparowane atomy tlenu, które krążą w organizmie i atakują zdrowe cząsteczki, przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu i skóry oraz większości rodzajów nowotworów. Powstawanie wolnych rodników przyspiesza m.in. w wyniku przewlekłego stresu dostają się do organizmu także ze smażonymi lub grillowanymi potrawami oraz z zanieczyszczonym powietrzem. Przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspierają układ odpornościowy. Ich działanie sprawia, że czujemy się zdrowsi, a procesy starzenia ulegają spowolnieniu. Duże ilości przeciwutleniaczy znajdziemy w świeżych owocach i warzywach, jednak matcha zawiera ich najwyższe stężenie w skali ORAC!
Bogate źródło katechin, EGCG – 10 szklanek w jednej misce
Herbata Matcha jest bogatym źródłem katechin. Od wszystkich innych antyoksydantów wyróżnia się specyficznymi właściwościami neutralizującymi działanie wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają ważną rolę w ochronie skóry przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Występująca w matchy pochodna katechiny zwana EGCG jest szczególnie silnym przeciwutleniaczem. Ten organiczny związek ma silne działanie przeciwnowotworowe i jest antyoksydantem 100 razy silniejszym od witaminy C. Ponieważ spożywamy całe zmielone liście herbaty, pijąc matchę, jedna filiżanka tej herbaty odpowiada 10 filiżankom zwykłego naparu zielonej herbaty w pod względem zawartości przeciwutleniaczy.
Uspokaja i relaksuje
Matcha jest używana przez chińskich taoistów i japońskich mnichów buddyjskich zen od ponad 1000 lat jako środek wspierający utrzymanie spokoju i jasności umysłu podczas długich godzin medytacji. Dziś wiemy, że m.in. Za te procesy neuropsychiatryczne odpowiada L-teanina, aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina pobudza emisję fal alfa w mózgu, które wpływają na nasz nastrój oraz wywołują uczucie relaksu i wyciszenia, nie powodując przy tym senności. L-teanina pomaga wywołać stan czujnego relaksu podobny do tego, jaki osiąga się poprzez medytację. Tradycyjna matcha w proszku ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny (39 mg w porcji) w porównaniu do zielonej herbaty podawanej w torebce.
Poprawia pamięć i koncentrację
Dietetycy polecają L-teaninę również ze względu na jej korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie – substancji kluczowych dla dobrego samopoczucia, kreatywności i chęci podejmowania wyzwań. Te dwa związki organiczne odgrywają istotną rolę w licznych procesach układu nerwowego, takich jak sen, zdolność motywacyjna, zdolność do odczuwania przyjemności. Serotonina działa jako neuromediator, czyli „posłaniec” organizmu, który przekazuje informacje pomiędzy komórkami mózgowymi. Jej odpowiedni poziom ułatwia zasypianie i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór serotoniny prowadzi do obniżonego nastroju, duży niedobór do depresji. Dopamina jest głównym neuroprzekaźnikiem z grupy katecholamin wydzielanych w mózgu człowieka. Według ostatnich badań dopamina jest podstawą procesów motywacyjnych odpowiedzialnych za naszą chęć do działania, uczenia się i poznania.
Zwiększa poziom energii i wytrzymałość
Wojowniczy samurajowie pili matchę przed wyprawą jako naturalny napój energetyzujący. Matcha zawiera duże ilości L-teaniny i innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może utrzymywać się nawet przez sześć godzin. Pomimo zawartości kofeiny w matchy, po jej spożyciu nie występują skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, takie jak nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość. Poczucie przypływu energii jest bardziej stabilne niż w przypadku stymulacji kawą, ponieważ kofeina rozprowadzana jest we krwi w regularnych dawkach. Nie ma też ryzyka poczucia upływu energii, na które narzekają konsumenci mocnej kawy. 80 miligramów kofeiny w filiżance matchy odpowiada 90-150 miligramom w porcji kawy.
Pomaga spalić nadmiar kalorii
Zielona herbata Matcha przyspiesza metabolizm organizmu, powodując czterokrotnie szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. W przeciwieństwie do wielu diet dostępnych na rynku, matcha jako naturalny suplement diety nie powoduje żadnych skutków ubocznych, takich jak przyspieszenie akcji serca czy podwyższone ciśnienie krwi.
Doskonała detoksykacja
Matcha zawiera wysoką zawartość chlorofilu, zielonego pigmentu nadającego liściom zielony kolor, który oczyszcza organizm z toksyn. Ilość chlorofilu w liściach zwiększa się w wyniku zastosowania specjalnej metody produkcji polegającej na zacienieniu krzewów herbaty na trzy tygodnie przed zbiorem. Dzięki temu prawdziwa matcha z Japonii ma piękną intensywną zieloną barwę.
Wzmacnia układ odpornościowy
Katechiny zawarte w herbacie matcha nie tylko pomagają zwalczać wolne rodniki, ale także działają antybiotycznie i wzmacniają nasz układ odpornościowy poprzez działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jedna filiżanka herbaty dostarcza organizmowi znacznych ilości witamin A i C, potasu, wapnia i żelaza.
Obniża poziom złego cholesterolu
Według badań osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL i wyższy dobry cholesterol HDL. Mężczyźni pijący matchę wykazali o 11% mniejszą zapadalność na choroby serca niż ci, którzy jej nie pili
Jak przygotować filiżankę herbaty Matcha?
Tradycyjnie Matchę pije się rozmieszaną w gorącej wodzie w postaci gładkiej zielonej herbaty. Weź ¼ łyżeczki (1 g) proszku Matcha i zalej gorącą wodą z nie do końca zagotowanego czajnika, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne. Dokładnie wymieszaj, używając tradycyjnej drewnianej trzepaczki lub ręcznego, elektrycznego spieniacza do mleka, aby uniknąć grudek proszku na dnie filiżanki.
Tradycyjna ceremonia parzenia herbaty Matcha
Tradycyjna japońska ceremonia parzenia herbaty sięga 900 lat wstecz i sięga czasów feudalnych. Może zająć do 3 godzin i jest przesiąknięta historią, pełna teatralnych gestów i niesamowicie uspokaja. Jeśli chcesz przygotować Matchę naśladującą esencję i ducha tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty, możesz to zrobić w mniej niż 3 minuty, ale będziesz potrzebować miski, bambusowej łyżki do herbaty i bambusowej trzepaczki do herbaty matcha.
- Miskę podgrzej dokładnie gorącą wodą, następnie opróżnij ją i dokładnie osusz ściereczką. Za pomocą bambusowej miarki do herbaty odmierz 1½ czubatej miarki proszku Matcha i umieść je w misce.
- Do miski wlej około 50-60 ml gorącej wody. Upewnij się, że temperatura wody wynosi około 70-80°C i nie jest wrząca.
- Weź bambusową trzepaczkę w jedną rękę, a drugą przytrzymaj brzeg miski Matcha. Energicznie ubij Matchę ruchem w kształcie litery „W”, używając nadgarstka (nie ramienia).
- Kiedy na powierzchni utworzy się gęsta piana z wieloma drobnymi bąbelkami, powoli podnieś bambusową trzepaczkę ze środka miski.
- Dodaj więcej wody według własnego gustu i delektuj się cudownie gładkim smakiem Matchy