Biowen to marka produktów z czystym składem, która narodziła się z naszej miłości do zdrowego odżywiania i wspierania organizmu tym, co najlepszego natura nam podarowała! Wszystko w ekologicznym duchu idei zero i less waste. Nasze produkty pakujemy w szklane słoiczki z aluminiowymi nakrętkami, właśnie po to, by nie generować większej ilości śmieci i zadbać o Matkę Naturę – w ramach podziękowania za dary, z których dzięki niej możemy korzystać!
Ekstrakt z grzybów Chaga (Błyskotek podkorowy) 400 mg / 90 szt. BIOWEN
- DER: 25:1,
- 90 dni stosowania,
- w wegańskich kapsułkach,
- szklane opakowanie w duchu zero waste,
- produkt w 100% naturalny,
- wsparty ekstraktem BioPerine®.
Grzyby Chaga rosną na brzozach w niektórych częściach półkuli północnej, w tym w Europie, Azji, Kanadzie i północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Mieszkańcy Europy Północnej i Rosji stosują grzyby chaga od setek lat, spożywając je w herbatach ziołowych w celu wzmocnienia swojej odporności.
Możliwe korzyści mogą obejmować obniżenie poziomu cholesterolu, wsparcie funkcji odpornościowych i obniżenie ciśnienia krwi.
Grzyb Chaga (Inonotus obliquus) jest bogaty w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Często przypomina ciemną grudkę ziemi, ale pod jej powierzchnią znajduje się jasnopomarańczowa tkanka.
Spożywanie grzybów chaga jako część zdrowej, zbilansowanej diety może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, obniżyć „zły” cholesterol i wesprzeć funkcje odpornościowe.
Grzyb Chaga w kapsułkach (Błyskoporek podkorowy, Inonotus Obliquus)
Ekstrakt chaga w kapsułkach od Biowen to wysokiej jakości produkt, standaryzowany na 40% polisacharydów oraz aż 30% beta-glukanów! Nasz produkt to nie tylko chaga, kapsułki zawierają również cenny ekstrakt z owoców pieprzu czarnego BioPerine®, który nadaje produktowi dodatkowych właściwości i wspiera te, które już wcześniej posiadał! Chaga, grzyb brzozowy, to wyjątkowy produkt, który powstał z owocników!
Składniki ekstraktu z grzyba Chaga w kapsułkach
Grzyby Chaga – Błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus (Ach. ex Pers.) Pilát) ekstrakt z owocników standaryzowany na 40% polisacharydów i 30% beta-glukanów [DER 25:1], BioPerine® ekstrakt z owoców pieprzu czarnego standaryzowany na 95% piperyny, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza.
Ekstrakt z Chaga – właściwości
Działanie grzyba czaga możemy odnaleźć bardzo obszernie opisane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Jakie według niej ma grzyb czaga właściwości? Oto one:
odżywienie Gan wątroby, Shen nerek i Xin serca
przemiana Tan śluzu
odżywienie Xue krwi
wspieranie obronnej Qi
Z kolei charakterystyka według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mówi o zjawisku zwanym tropizm – w wypadku produktu jakim jest ekstrakt Chaga tropizm pada na takie organy jak wątroba, śledziona, serce oraz nerki i żołądek.
Właściwości polisacharydów w Chaga
Ekstrakt Chaga naszej marki jest standaryzowany aż na 40% polisacharydów. To optymalna zawartość tego składnika, który zawiera grzyb Chaga. Dzięki temu grzyb Chaga staje się wartościowym produktem. Ważna jest jednak nie sama standaryzacja na polisacharydy, ale także na beta-glukany, czyli jedne z najważniejszych składników jakie zawiera ekstrakt Chaga. Dlaczego tak jest?
Beta-glukany w grzybie Chaga
Chaga kapsułki Biowen zawiera aż 30% beta-glukanów, które są jedną z najważniejszych substancji w całym ekstrakcie z grzybów czaga. Standaryzacja na 30% pokazuje, jak wartościowy jest nasz ekstrakt Chaga. Przy kupowaniu produktów zawierających grzyb Chaga, należy zwrócić uwagę właśnie na zawartość i standaryzację beta-glukanów. Inaczej nie możemy mieć pewności, czy kupujemy dobry jakościowo produkt.
Zalecane dzienne spożycie grzybów Chaga w kapsułkach Biowen
Grzyb Chaga kapsułki spożywamy w ilości jednej kapsułki dziennie, podczas posiłku. Nie należy przekraczać dziennej zalecanej porcji grzyba Czaga.
Kto nie powinien spożywać grzybów Chaga?
Podobnie jak w przypadku innych suplementów, grzyby chaga mogą powodować nieoczekiwane skutki uboczne dla zdrowia. Na przykład może on wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i lekami przeciwcukrzycowymi.
Grzyby Chaga mogą obniżać poziom cukru we krwi, co może być niebezpieczne dla osób przyjmujących insulinę lub inne leki obniżające poziom cukru we krwi. Spożywanie chagi może spowodować hipoglikemię lub poważny spadek poziomu cukru we krwi.
Chaga może również zakłócać krzepnięcie krwi. Dlatego powinny go unikać osoby cierpiące na zaburzenia krzepnięcia, a osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny stosować go ostrożnie.
Grzyby Chaga są bogate w szczawiany, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Osoby cierpiące na chorobę nerek, kamicę nerkową w przeszłości lub osoby zagrożone kamicą nerkową nie powinny przyjmować chaga. Aby uniknąć powikłań, przed zastosowaniem suplementu należy porozmawiać z lekarzem.