• Krótki termin!
  • -15%
Len - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane,...

Len - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 80g, Bavicchi TERMIN 04.2024!

zln0103
Mamy to:)
5,95 zł 7,00 zł -15%
Brutto
Wysyłka w 24h

TERMIN WAŻNOŚCI: 04.2024

Len jest doskonałym źródłem kwasów Omega3, większym niż niektóre oleje rybne. Nasiona lnu wymagają tej samej uwagi, co inne nasiona śluzowate (bazylia, rzeżucha i rukola), szczególnie w pierwszych dniach kiełkowania. Pęd jest długi i wytrzymały, ponieważ jest bogaty w błonnik.

  • Koszt wysyłki
  •  

    Len - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 80g, Bavicchi

    Kiełki siemienia lnianego to naturalna i skuteczna broń przed złym cholesterolem i chorobami nowotworowymi, super-aktywatory ruchu jelit. Poprawiają działanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Od niepamiętnych czasów zarówno siemię (ziarno gotowane w wodzie), jak i kiełki leczą owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. W stosunku do ziarna, kiełki skupiają wagowo więcej witamin (E, K, B, F,C) i minerałów (żelazo, wapń, fosfor, magnez i wiele innych).

    Kiełki lnu, jaki i ziarno zawierają kwasy omega3, które stanowią rzeczywistą witaminę dla naszego serca, mózgu, kości, żołądka i jelit.

    DLACZEGO WARTO JEŚĆ KIEŁKI?

    Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową

    Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

    Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

    DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?

    Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

    • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
    • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
    • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
    • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

    Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
    Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
    Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

    Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

    CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?

    Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
    Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

    JAK WYSIEWAĆ?

    Śluzowate nasiona kiełkujące wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.

    Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozłożone.

    Podlewaj je raz dziennie, dopóki nie pojawią się pierwsze listki, a następnie zwiększ częstotliwość nawadniania do 2-3 razy na dzień.

    Przed spożyciem należy je umyć. 

    Smacznego!

    Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

    Waga opakowania: 80g

    2 Przedmioty

    Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
    Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.

    Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.

    Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią. 

    Produkt dodany do listy życzeń

    Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.